Forumas

Temos Potemės Paskutinis
komentaras
Komentarai
Mūsų ūkis

Apie ūkio veiklas, darbus ir idėjas.

, kad galėtumėte dalyvauti šioje temoje.
Gamtinė augalininkystė

Klausimai ir atsakymai apie kitokį daržą.

3 Auginkime savo sėklas

Apie gamtinių žemdirbių susitikimąhttp://sauksmas.lt/vilniuje-vasario-16-d-ivyko-gamtines-zemdirbystes-seklu-manai.html

10
Patiekalai iš laukinės egzotikos

Patarimai, idėjos ir receptai apie valgomų laukinių augalų panaudojimą.

16 Gudobelės

Gydytoja žolininkė Jadvyga Balvočiūtė apie gudobeles -Gudobelė veikia raminamai, yra labai naudinga sergant įvairiomis širdies ligomis: širdies neurozėmis, esant permušimams, skausmams širdies plote, taip pat – varginant migrenai, galvos skausmams, svaigimui, nemigai, padidėjus kraujo spaudimui. Pasirinktus gudobelės žiedus su lapais galima vartoti darant antpilus – tiesiog užpilant karštu vandeniu. Tokios gydomosios arbatos vieną valgomąjį šaukštą reikėtų užplikyti stikline karšto vandens, palaikyti 15 min. Skystį reikėtų išgerti per dieną – padalinant į tris porcijas. Gudobelės žiedus galima sumaišyti ir su kitomis žolelėmis, priklauso, koks yra žmogaus kraujo spaudimas. Geriausia tokią arbatą suvartoti prieš valgį, tačiau šiaip gudobelė nėra tas augalas, kuris didintų skrandžio rūgštingumą, ji kaip tik padeda šiek tiek ir tulžiai nutekėti. Todėl nieko baisaus, jei bus geriama ir po valgio, tik galima palaukti kokių 10 min. Labai vertingi ir gudobelės vaisiai, juose yra 2–5 proc. flavonoidų (hiperozidas), rauginių medžiagų, organinių rūgščių, apie 10 proc. sacharidų, pektinų, karotinoidų, riebalinio aliejaus, saponinų. Profilaktiškai kasdieniam vartojimui labai naudinga pasidaryti rudeninių gėrybių arbatos mišinį – kartu su gudobelės vaisiais sumaišyti erškėčių, šermukšnių uogų. Reikėtų kokį valgomąjį šaukštą tokio mišinio užpilti stikline ar puse litro karšto vandens (priklauso, kiek skysčių norite išgerti) ir palaikyti ilgesnį laiką. Naudinga tokią arbatą palikti pritraukti termose per naktį. Ši turtinga vaisių arbata padės sustiprinti imunitetą artėjant tamsiajam metų laikui. Taip pat gudobelės uogas su visais kauliukais galima sumalti ir dėti į kepinius, kitus patiekalus. Iš po pirmųjų šalnų nuskintų uogų galima pasigaminti ir gardaus sirupo: gudobelių vaisius reikėtų apvirti šlakelyje vandens, tada nukošti, kad atsiskirtų kauliukai, ir įberti cukraus. Gudobelė nėra toksiškas augalas, todėl terapinėmis dozėmis jį galima vartoti ilgesnį laiką. Tačiau bet kuriuo atveju prieš vartodami žoleles gydomaisiais tikslais, būtinai pasikonsultuokite su savo gydytoju. Verta žinoti Gudobelei būdingos antioksidacinės savybės padeda apsisaugoti nuo kraujo plokštelių susidarymo – aterosklerozės formavimuisi. Tyrimais įrodyta, kad gudobelės uogų preparatai padeda įveikti skausmą krūtinėje (krūtinės anginą). Gudobelės uogos ypač naudingos kovojant su širdies ligomis, kurios susijusios su senėjimo procesais. Šios uogos taip pat naudingos moterims, varginamoms menopauzės simptomų.

85
Patiekalai iš daržovių ir ne tik

Išbandyti ir patikę arba pačių atrasti patiekalai su daržovėmis.

19 Kopūstai

Kopūstų rauginimas Raugti geriausia per delčia. Tuomet jie būna traškūs Geriausiai tinka vidutinio vėlyvumo ir vėlyvėji kopūstai. Geriau sultingesni. Druskos dedama: 1 kg - 1 šaukštas, cukraus - 0,5 šaukšto. Druska būtinai rūpi ir nejodota. Radau patarimų dėti tiek pat cukraus kiek ir druskos. Kitur visai nepatariama dėti cukraus. Sakoma, kad cukrų galima pakeisti medumi, taip dar skaniau.Paskaninama morkomis, kmynais, spangolėmis. Indo apačią iškloti kopūstlapaiais. Šiek tiek raugintų agurkų skyčio pagerina kopūstų skonį. Indo sieneles galima ištrinti medumi. Tai apsaugo nuo nereikalingų bakterijų. Sienelių ištrinimui tinka ir česnakai. Užraugtus kopūstus palaikyti apie savaitę kambario temperatūroje. Kasdieną vis pabadyti, kad išeitų dujos. Kai kopūstai bus maloniai skanūs ir praras kartumą, juos išneškite į vėsią patalpą. Geriausia 0-4 laipsnių temperatūra. Paslėgti kopūstus galima švariu akmeniu arba stiklainiu su vandeniu. Paviršių tinka uždengti drobine skiaute. Ją verta vis perplauti, pamirkyti pasudintam vadenyje ir vėl uždengti. Taip apsisaugosime nuo pelėsio. Kopūstai turi būti visuomet apsemti.

96