Eimutės gamtinis ūkis

Ūkyje auginami sodo augalai ir daržovės, kurios Lietuvos klimato sąlygomis sėkmingai auga be šiltnamio. Auginama pagal gamtinės žemdirbystės principus: dirvos gyvybės aktyvinimas, bioįvairovės palaikymas ir cheminių preparatų nenaudojimas. Ūkyje naudojamas tik rankų darbas, nes tik taip galima pasiekti aukščiausią daržovių kokybę. Daržovėms skirti plotai neariami ir nekasami. Dirvą išpurena jos gyventojai. Kitokio Daržo ūkis yra taikus jį supančiai gamtinei aplinkai.

Uogos, vaisiai, daržovės auginamos ne tik sau, bet ir tiems, kurie neturi galimybių užsiauginti patys kokybiško maisto.

Kvepiančios daržovės iš daržo tiesiai bendruomenės nariams

Į savaitinius daržovių krepšelius įdedame ir kruopščiai surinktų laukinių valgomų augalų.

Renkami  raudonėliai, čiobreliai ir jonažolės

Kitoks Daržas – kitokios daržovės

Mes įsitikinę, kad  sveikata priklauso ir nuo to, ką  valgome. Ar kokybiškas maistas pasiekia mus kasdien, kai grumiamės su mažesniais ar didesniais iššūkiais?  Vaisiai ir daržovės ypač svarbūs, kad gautume būtinų organizmui mikro ir makro elementų, vitaminų,  aminorūgščių ir kitų naudingų bioaktyvių medžiagų. Bet norint, kad daržovės sukauptų savyje turtingas maistines medžiagas, jos turi gauti taip pat gerą mitybą. Todėl daržovė daržovei nelygu, jos maistingumas ir skonis priklausys nuo to kaip ji auginama. Turbūt ne kartą esate pasigedę gero skonio ir kvapo iš agurko ar pomidoro, kurį nusipirkote parduotuvėje.

Krepšelyje pirkėjas randa ir prieskoninių žolelių

Ne paslaptis, kad laukiniai augalai yra nepalyginti skanesni, kvapnesni negu tokie pat ar panašūs augalai auginami kultūroje: miško avietės ir kultūrinės avietės, laukinės žemuogės ir žemuogės užaugintos lysvėje, čiobreliai natūraliai augantys pievoje ir užauginti darže. Gamtoje augalą nuo sėklos stadijos supa biologinė įvairovė. Augalui svarbus yra bakterijų, grybelių ir kitokios gyvybės  fonas, tarp kurių susidaro ryšiai. Nuo šių komponentų priklauso gera augalo mityba ir jo sveikata.

Svarbiausia – daržovių, uogų ir vaisių kokybė

Smagios daržoves

Manome, kad ne vikšrelių ar moliuskų pėdsakai daržovėse ir ne rauplės dėmė ant obuolio gadina produkto kokybę, o panaudotos cheminės priemonės, kad tik minėtų dalykėlių nebūtų.

Teisingo auginimo mokomės iš gamtos. Kitokio Daržo ūkyje  palaikomas dirvos gyvybės aktyvumas, kuriama bioįvairovė darže, sode ir visoje aplinkoje. Lysvės neariamos ir nekasamos, kad vienu ypu nesugriauti dirvos  struktūros ir nesunaikinti   dirvos gyvybės, kuri gyvuoja tik tam tikrose dirvos sluoksniuose. Atsisakome bet kokių cheminių preparatų naudojimo, kurie ilgam sunaikina gamtinį gyvybės balansą ir medžiagų pasiskirstymą dirvoje bei dirvos paklotėje.  Tuomet daržovės ir uogos negali būti skanios ir kvapnios, kaupia nitratus, o ne vitaminus ir maistines medžiagas. Ūkyje nenaudojamos mineralinės trąšos, herbicidai, fungicidai ir pesticidai. Nenaudojamas organinių trąšų įterpimas į dirvą. Gamtoje tokio įterpimo nėra, visa negyva organika gula paklotės pavidalu ant dirvos paviršiaus ir tampa puotos stalu skaidytojams.

Ankstyvą pavasarį prie peržiemojusių daržovių prirenkame sultingų laukinių valgomų žolelių

Kitokio Daržo ūkio aplinka

Kitokio Daržo ūkis arti neturi taršos šaltinių: nei  ūkininkų purškiamų laukų, nei  judrių kelių. Pašonėje - kvepiantis pušynas.  Lysvės ir daržovių laukeliai sudaro apie 30 a ir yra įkurdinti maždaug 1,5 ha plote. Turime smėlynų ir sunkių žemių, šiltų šlaitelių ir vėjo perpučiamų vietų. Kuriant vietas daržovėms, įveisiant uogynus, atsižvelgta į augalų mėgstamas sąlygas, gamtinius poreikius. Daržas įsiliejęs į gamtą, čia pat turi mulčiaus ir supantį gyvą mikro ir makroorganizmų foną. Augalai gauna skaidytojų paruoštą subalansuotą mitybą.

Kitokio Daržo ūkio aplinka
Vietos daržo kultūroms parenkamos pagal jų poreikius
Kas čia gyvena

Būna ir bėdų

Teisingai auginant darže ir sode, kaip ir gamtoje, neturėtų pernelyg didelės žalos padaryti kenkėjai ir ligos.  Gerą mitybą gavę augalai, patys geba kovoti, turi imunitetą. Esant bioįvairovei darže ir sode gyvena ne tik mėgstantys kultūrinius augalus, bet ir šių augalėdžių priešai. Be to, vadinami kenkėjai sunkiau randa mėgstamus augalus, o ir be jų turi ką valgyti. Bet yra dalis daržovių, kurios visiškai svetimos vietos ekosistemoms bei savo genetikoje praradusios atsparumą ligoms ir kenkėjams. Todėl nekontroliuojant situacijos cheminėmis priemonėmis, tenka tikėtis ir derliaus praradimo. Kitokio Daržo ūkis yra priklausomas nuo konkrečiame sezone susiklosčiusių sąlygų. Pablogėjusią padėtį  gelbstime atbaidančiais augalais, pelenais, kiaušinių lukštais, kritiniu atveju - pridengiant agroplėvele. Kol kas mums sunkiausia be praradimų užauginti kopūstines daržoves ir pomidorus.  Kopūstiniai turi aibę juos mėgstančių. Lauke auginami pomidorai yra pasakiško skonio, bet tik pora veislių esame atradę, kad būtų beveik nepažeidžiamos fitoftoros.

Kitokio Daržo ūkis – bendruomenės palaikomas ūkis

Mūsų  uogos, vaisiai, daržovės yra skirtos konkretiems žmonėms ar jų šeimoms.

  • Bendruomenės nariu tampama užsiprenumeravus sezono daržovių krepšelius.
  • Prenumeratoriai tampa mūsų auginamos produkcijos kokybės sertifikatoriais. Jie gali lankytis ūkyje, matyti kaip auginama.
  • Bendruomenės nariai, paskirdami vieną kitą dieną patalkinimui mūsų ūkyje, iš augalų gauna ne tik tiesioginę naudą – jų derlių, bet ir geras emocijas prisiliečiant prie jų auginimo. Darbas darže, atitrukus nuo miesto šurmulio, yra kaip savotiška turizmo forma  malonių kvapų ir gamtos garsų apsuptyje.
  • Talkinti Kitokio Daržo ūkyje galima pavieniui ir su šeima.
  • Bendruomenės nariui prisidėjus prie Kitokio Daržo ūkio darbų atlikimo, tolimesni  sezono daržovių krepšeliai tampa pigesni.
  • Užsimezgus abipusėms ryšiams tarp augintojų ir valgytojų, išvengiame sausos komercijos. Mums, augintojams, patinka atsakingai auginti žmonėms, kurie tampa mūsų bičiuliais.

Padirbėjus, ateina laikas ir kaimo malonumams: žemuogiavimui, pasivaikščiojimui arba braidžiojimui Musės upe.

Pasibraidžiojimas Muse

Susijusios nuorodos