Topinambai

Eimutė

Dar ir šiuo metu galima kasti ir pilna burna valgyti topinambus. Štai keletas idėjų

Eimutė

Topinambai mūsuose lengvai auga, gerai dera ir verta juos valgyti rudenį, žiemą ir pavasarį iki kol jie išleidžia žalius ūglius. Žiemą topinambų gumbus galima laikyti rūsyje sumaišytus su drėgnu smėliu ar pjuvenomis.

Ankstyviausios gėrybės darže: topinambai, rabarbarai, pastarnokai (pastarieji sėkmingai peržiemoja lysvėje)

Maistinė vertė. Topinambai yra tarp 150 pasaulio naudingiausių augalų. Topinambai skiriasi nuo kitų šakniavaisių savo specifine sudėtimi, t. y. turi daug inulino ir fruktooligosacharidų (kai dauguma šakniavaisių – krakmolo). Topinambų gumbuose gausu kalio ir kitų biologiškai aktyvių komponentų: skaidulinių medžiagų, mineralinių druskų – geležies, silicio, cinko, magnio, fosforo, kalcio (beveik visa Mendelejevo lentelė), įvairių vitaminų (B grupės ir C), pektininių komponentų, organinių ir aminorūgščių. Fruktoolisacharidai – sveikas gerųjų  bakterijų maistas – padeda išlaikyti sveiką žarnyno ekologiją, todėl jie kartais pavadinami probiotikais. O inulinas yra tirpiųjų skaidulų rūšis, kuri mažina kraujo gliukozės, trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį, taip pat stabdo įvairių rūšių vėžio augimą. Topinambai gydo medžiagų apytakos ir imuninės sistemos sutrikimus.

Topinambai vartojami  žali, termiškai apdoroti, o visus metus – išdžiovinti.

Topinambų paruošimas maistui. Švariai nuplovus, žievelės skusti nereikia. Kad garantuoti švarumą, patogu atsišakojusius gumbus nupjaustyti (kad neliktų sunkiai išplaunamų įdubimų). Plauti su šepetėliu.

Gumbus galima graužti be nieko, kaip obuolius. 

Eimutė

Galima pasigaminti šviežių salotų. Improvizacijos įvairios: patarkuoti stambia tarka topinamabai, šiek tiek morkos, papjaustytų garšvų, dilgėlių, galima įdėti ankstyvųjų svogūnų ar česnakų laiškų. Maišyti su trupučiu citrinos sulčių, aliejumi, įberti truputį druskos. Galima maišyti su majonezu.

Eimutė

Topinambai puikūs kepti. Patarkuojama topinambų stambia tarka, įmaišome kiaušinį, truputį druskos, galima miltų (galima ir be jų) ir kepam blynus. Jie bus salsvo skonio. Tai duoda angliavandenis inulinas, jis nepavojingas ir diabetikams. Atvirkščiai, inulinas reguliuoja teisingą medžiagų apytaką, todėl gydo cukraligę, podagrą.

Eimutė

Topinambai troškinyje. Topinambus supjaustome griežinėliais ir kepame keptuvėje (skaniausia su lydytu sviestu). Atskirai pakepame morkas ir svogūnus. Visas daržoves sumaišome, įdedame kvapiųjų pipirų, druskos. Troškinį valgome su duona. Į troškinį galime įmaišyti atskirai pakeptos vištienos ar kitos mėsos gabaliukų.

Eimutė

Rauginti topinambai. Nuplautus, kiek pasmulkintus topinambus (perpjauti stambesnius gumbus) sudėti į stiklinį, emaliuotą ar medinį indą. Užpilti sūdytu vandeniu (2 šaukštai druskos 1 l vandens). Galima dar įdėti česnako, krienų šaknų. Indus paslėgus ir uždengus statykite į tamsią vietą. Išrūgę topinambai naudojami kaip ir parauginti agurkai.

Eimutė

Štai tokius receptus pateikia  Prof. habil. dr. Antanas Svirskis,
augalų selekcijos specialistas šiame šaltinyje  http://www.agroakademija.lt/sodininkyste/?SId=793

Kava. Plonai supjaustyti  gumbų gabalėliai apdžiovinami, paskrudinami orkaitėje, kartu su  keliomis kardamono sėklomis sumalami  kavamale. Gėrimas paruošiamas kaip paprasta kava.

Pikantiškos salotos. Sutarkuojami 5–6  topinambų gumbai, žalia morka, rūgštus obuolys, česnakų skiltelė. Pasūdoma, paskaninama grietine, majonezu, prieskoniais (petražolėmis, krapais) .Vietoje morkos galima įdėti 2 šaukštus virtų ryžių ar saują šviežiai tarkuotų kopūstų.

Eimutė

Sveikuolių salotos. Sutarkuojami 5–6 gumbai, žalia morka, rūgštus (Antaninis) obuolys. Pasūdama, užberiama šaukštelis fruktozės.

Žiemos salotos. Sutarkuojami 5–6 gumbai. Įdedami 2 šaukštai raugintų kopūstų, paskaninama spanguolėmis, šaldytomis bruknėmis, juodaisiais serbentais, apšlakstoma aliejumi.

Mūsų šeimos mėgstamiausios salotos. Sutarkuojami keli gumbai topinambų ir daikonų, arba juodųjų ridikų. Paskaninama grietine arba citrinos sultimis ir aliejumi.

Eimutė

Mišrainė. Nuluptus topinambus supjaustyti plonais šiaudeliais ar sutarkuoti. Sumaišyti su susmulkintais svogūnais  ir smulkintais kietai virtais kiaušiniais, užpilti kefyru ar grietine, įberti druskos, pabarstyti krapais.

Ikra. Pomidorus supjaustyti gabalėliais ir pakepinti aliejuje.Topinambus, morkas  ir svogūnus susmulkinti ir pakepinti atskirai. Daržoves sumaišyti ir patroškinti ant lėtos ugnies uždaroje keptuvėje, pridėti druskos, česnako, petražolių. 500 g topinambų imama: 200 g pomidorų, po 100 g svogūnų ir morkų, česnakų galvutė, 100 g aliejaus, druskos pagal skonį.

Eimutė

Sumuštiniai. Smulkiai supjaustomas kietai virtas kiaušinis, 5–6 skiltelės topinambo gumbų sumaišoma su majonezu, užtepama ant duonos riekelės, papuošiama žalumynais ir rauginto agurko griežinėliu.

Kotletai. Topinambų gumbai (1 kg) išverdami,  pertrinami per sietelį. Įdedami 4 šaukštai kvietinių miltų, 1 šaukštas sviesto, 2 kiaušiniai. Viskas išmaišoma, suformuojami kotletai ir iškepami aliejuje. Patiekus  paskaninami grietine.