Garšva

Eimutė

Pasidalinkime kuo gera yra garšva ir kaip ją galime panaudoti.

Eimutė

Garšva - skėtinių šeimos augalas, kaip ir builis, morka ar krapas. Mėgsta derlingesnį dirvožemį, dažniau aptiksime ūksmingesnėse vietose.

Maistinė vertė. Garšva - vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, A, citrinos ir obuolių rūgščių, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, geležies, magnio), eterinių aliejų. Taip pat minimos reumatą, artritą gydančios, šlapimo pūslės, žarnyno sutrikimus šalinančios, šlapimą varančios bei kraujo spaudimą mažinančios garšvų savybės. 

Vartojimas maistui. Jauni lapeliai šviesūs ir garbanoti bei stiebai tinka salotoms. Jauni ir paaugę lapeliai tinka žaliesiems kokteiliams plakti, žaliai sriubai, žaliesiems blyneliams (receptas aprašytas universalių receptų temoje). Garšvų lapai tinka visur kur tiktų kopūstai arba špinatai.

Eimutė

Žaliasis kokteilis su garšvomis ir kiaulpienėmis

Reikės: banano, ko nors rūgštesnio (obuolio, apelsino ar juodųjų serbentų iš šaldiklio), garšvų ir kiaulpienių lapų (galima ir kurių nors vienų). Į plaktuvą dedame išvardintuosius. Patartina pirmiausiai dėti žalėsius, o ant viršaus dėti uogas ir vaisius. Pradžiai įpilame nedaug vandens, kad plaktuvas galėtų susmulkinti ir suplakti ko smulkiau. Baigiant vandens papildoma iki norimo tirštumo.

Eimutė

Pavasariniai šaltibarščiai

Supjaustome jaunus garšvų lapelius (tiks ir koteliai), žieminių svogūnų laiškus, agurklių lapelius (jei dar jų nepridygo, tiks raugintas ar pamarinuotas agurkas). Pakapojame virto kiaušinio. Masę užpilame rūgpieniu ar kefyru, jei per tiršta,  praskiedžiame vandeniu. Paskaniname druska. Į šaltibarščius tiks patarkuoti virti burokėliai, krapų lapeliai. Vietoj garšvų tinka dėti balandos, žliūgės, blanširuotos dilgėlės, rūgštinės. Šaltibarščiai valgomi su bulvėmis.

Eimutė

Šaltibarščiai su gira

Jaunos garšvos lapus išvirti (bet tinka ir tik pasmulkinti), praskiesti gira, įdėti smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų, krapų ir petražolių lapų, šviežių agurkų arba agurklių, dešros, kiaušinių, druskos.

Eimutė

Garšvų salotos

Jaunus lapus nuplauti, smulkiai supjaustyti, sumaišyti su susmulkintais svogūnų laiškais, krapų ir petražolių lapais, pasūdyti, pagardinti grietine ir apibarstyti kapotu virtu kiaušiniu.

Žolelių salotos

Žolelės: žliugė, garšva, builius, dilgėlė, tompinambas, česnakūnė arba kartenė, kiškio kopūstas, kiaulpienė. Žoleles susmulkinti, tompinambą supjaustyti griežinėliais, pabarstyti patarkotomis morkomis ir paskaninti aliejumi su trupučiu citrinos sulčių. Jei reikia, pasūdykite.

Žaliosios salotos su grūdėta varške

 Žoleles: kiaulpienę, garšvą, builių, česnakūnę arba kartenę, pumpurus pušies (keletą), avietės pumpurus susmulkinti, agurkus supjaustyti, paskaninti grudėta varške.

Improvizuotos salotos su garšvomis (arba kitomis laukinukėmis)

 Jei turite kitokių daržovių- salotų, kopūstą, morkų- drąsiai eksperimentuokite. Puikios salotos su pomidorais, porais ir grietine- išbandyta! Tik atminkite, kad kuo daugiau įdėsite garšvos, tuo daugiau vitaminų bus jūsų patiekale. Nepergyvenkite dėl pradžioje galbūt neįprasto skonio, vis populiarėjanti salota rukola yra tikrai aitresnio skonio, tačiau juk dėl to nė kiek ne mažiau skani.

Eimutė

Garšvų sriuba

Garšvos blanširuojamos pasūdytu vandeniu. Sriubą galima virti iš vienų garšvų, galima pridėti rūgštinių, dilgėlių, morkų, bulvių. Į virimo pabaigą įdedama pasmulkintų svogūnų laiškų, petražolių. Keptuvėje lydytame svieste pakepiname 2 šaukštus miltų ir supilame į baigiančią virti sriubą. Pagal skonį įberiama druskos, pipirų, muškato. Valgome su kietai išvirtais kiaušiniais. Galime paskaninti grietine.

Eimutė

Garšvų troškinys

500 g garšvų lapų blanširuojama pasūdytame vandenyje, pasmulkinama. Puode ištirpinama lydyto sviesto, dedamos garšvos, įpilama pieno arba vandens ir grietinėlės ir uždengus patroškinama kol suminkštės. Baigiant troškinti įberiama druskos, cukraus, pipirų. Į šį troškinį galima įdėti dilgėlių, balandų, rūgštinių. Troškinys gali būt valgomas vienas, gali būt užpilama ant omleto ar virtų pupelių, gali būti naudojamas kaip įdaras lėtiniams ar pyragėliams.

Eimutė

Omletas su garšva

Į keptuvę įdėkite lydyto sviesto (ghee) arba aliejaus. Įdėkite pasmulkintų svogūnų, galima laiškinių, galima ropinio, kai šiek tiek apskrus, įdėkite supjaustytos garšvos. Kepti ilgai nereikia, išliks daugiau vertingų medžiagų. Jei pasirodys, kad riebalų mažoka, įpilkite šlakelį vandens ir minutėlę patroškinkite. Kiaušinius išplakite, įberkite druskos, džiovintų ar žolelių- krapų, petražolių ar pan. ir plakinį užpilkite ant garšvos. Dar pora minučių pakepkite ir omletas su garšva paruoštas.