Patiekalai iš daržovių ir ne tik

Išbandyti ir patikę arba pačių atrasti patiekalai su daržovėmis.

Potemės Komentarai Paskutinis
komentaras
Kopūstai 3

TROŠKINTŲ KOPŪSTŲ PYRAGAS SU DARŽOVIŲ SULTINIU Pyragui: Apie 400 gr speltos miltų (naudojau pilno grūdo + baltus); Nepilnas šaukštelis kepimo miltelių; Apie 100 gr sviesto; 3 kiaušiniai; Druskos, truputis provanso žolelių. Sumaišyti sausus ingridientus, dėti sviesto gabalėlius. Sutrinti pirštais iki trupinių. Dėti išplaktus kiaušinius, išminkyti. Tešla gana sausoka, todėl kepimo formoje tiesiog pirštais išklojau nestoru sluoksniu ir palikau aukštesnius kraštelius. Kitą dalį tešlos palikau viršui. Įdaras: Pakepintas didesnis svogūnas, 5 didelės morkos, pusė nemažo kopūsto, 5 nemaži trinti pomidorai be odelių, mėgiami prieskoniai, druska. Patroškinau atviroje keptuvėje kol kopūstai suminkštėjo. Dėjau įdarą į skardą ir ant viršaus trupinau likusią tešlą. Kepiau 190 laipsnių temp apie 30-40 min. Pabaigoje pabarsčiau trupučiu sūrio ir sezamų sėklomis.

Universalus receptai 12

Dovilės pesto su moliūgų sėklomis Kvapniųjų bazilikų pesto! Bazilikai, česnakai, moliūgų sėklos, alyvuogių aliejus, truputis himalajų druskos. Laikome šaldytuve, kaskart užpilame dar aliejaus:)ir kuo puikiausiai laikosi. Skanu ant salotų!

Pomidorai 2

POMIDORAI ŽIEMAI Pagal gamtinę žemdirbystę augintais pomidorais geriau mėgautis šviežiais, nes jie ypač skanūs, aromatingi. Skonis ir kvapas liūdija apie jų maistingumą. Bet kai uždera tiek, kad nespėjama suvalgyti arba yra su pažeidimais galima juos pasidėti žiemai pagal Dovilės receptą: Labai skanu, norisi, kad vasara nesibaigtų dėl visų savo gėrybių. Žiemai ruošiame pomidorų tyrę/padažą ir užšaldome nedideliais kiekiais. Labai patogu dėti į troškinius, sriubas ar ant makaronų. Nuplikome pomidorus, nulupame odeles, dedame į didesnį dubenį, spaudžiame česnako, dedame mėgstamų žolelių, truputį druskos ir viską sutriname.

Pupelės, pupos 2

DOVILĖS PUPELIŲ KEPSNIUKAI Raudonos virtos pupelės, kokios 3 stiklinės sausų. Mirkau apie 12 valandų, išverdu. Palieku truputį nuoviro ir sutrinu su blenderiu ne iki visiškai vientisos masės; Pakepintos kelios morkos, svogūnas, cukinija; Krapai, pertražolės, druska, provanso žolėlės, juodieji pipirai; Viską sumaišau ir iš akies beriu speltos miltų, kad galima būtų formuoti kepsniukus. Kepam po kelias min iš abiejų pusių. Rekomenduoju su paraugtais agurkiukais ar burokėliais:)net visavalgiams buvo skanu:)

Agurkai, moliūgai, patisonai 8

Lilijos Šiltoji trinta moliūgų sriubytė su imbieru:) Reikės: 4 bulvės 1-2 morkos 1/2-1 raudonoji paprika (nebūtinai) 1/2 svogūnas 2 skiltelės česnako alyvuogių aliejus riekelė moliūgo moliūgo sėklos (pakepintos) malto imbiero pagal skonį druskos pipirų Česnakus, svogūnus supjaustyti pakepinti alyvuogių aliejuje, kartu pakepinti pjaustytas morkas ir papriką. Aš viską kepinu puode, vieną turiu kur neprisvyla:)ten pat sudedu bulves, truputi patroškinu ir tik tada sudedu pjaustytus moliūgus įpilu vandens, kad nesvyltų ir troškinam/verdam kol viskas suminkštės. (Vandens reikia nepadauginti, kad būtų ne per skystą). Dedam druskos, pipirų (maltų arba nemaltų kokie labiau patinka), malto imbiero, prieskoniai pagal skonį ir nuotaiką. Viską sublenderiuojam ir patiekiam su kepintom moliūgų sėklom, grietine ir skrebučiais:)

Špinatai (arba dilgėlės, balandūnės, balandos vietoj jų) 3

Špinokus paskutinį kartą valgėm su makaronais tik neturiu foto:) Jei kada gaminsiu dar galėsiu įmesti foto. Česnakai Svogūnas Alyvuogių aliejus Pomidorai Špinokai Makaronai Pakepinam alyvuogių aliejuje česnakus su svogūnais, kai gražiai pagelsta sudedam pjaustytus pomidorus, truputeli dar pakepinam. Sudedam pjaustytus špinokus, uždengiam dangčiu ir troškinam kol sumikštės. Sudedam išvirusius pasūdytus makaronus ir išmaišome.

Kanapės 3

tęsinys Kanapių sėklų aliejus – odos grožiui ir sveikatai Kanapių aliejuje randami lipidai yra labai panašūs į esančius odoje, todėl priemonė efektyviai drėkina ir apsaugo odą, jai suteikia odai elastingumo bei gyvybiškumo; Papildų forma vartojamos kanapių sėklos atneša naudos ne tik vidaus organams, bet ir užkerta kelią venų varikozei. Tuo tarpu gama linoleno rūgštis gali sušvelninti hormonų disbalanso sukeltą aknę; Kadangi psoriazę (žvynelinę) sukelia omega 3-6 rūgščių trūkumas, ir šiuo atveju gali padėti kanapių sėklų aliejus. Dėl drėkinamųjų ir raminamųjų savybių priemonė tinka ir egzemos gydymui. Aliejus ramina aknės protrūkių suerzintą ir paraudusių odą. Priemonė neblokuoja porų, todėl gali padėti atkurti odos aliejų balansą. Kanapių aliejuje esantys vitaminai A, E, kalis, magnis, geležis, cinkas ir fosforas pagerina širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą, ir, tuo pačiu, kraujotaką į odą. Sudėtyje esantys antioksidantai ne tik padeda kovoje su vėžiu, ir bet užkerta kelią priešlaikiniam senėjimui.

Lapiniai kopūstai 5

Kad gaminti patiekalus reikia išauginti savo darže sveikus kopūstus.[url=https://www.nojus.lt/darzoviu-seklos/kopustai-guziniai] Kopustu seklos[/url] yra palyginamai didelės ir sodinamos retai, paliekant tarpus. Kiekvienais metais nuėmusderliu turiu vos ne šimtą. Skaniausi man savo darže užauginti. Ar skiriasi skonis pačių darže augintų?

Griežčiai 4

Griežčių apkepas su mėsa Ingredientai: Griežčiai,600 gramų Sviestas,2 valgomieji šaukštai Mėsa, virta,300 gramų Svogūnai,2 vienetai Kiaušiniai,2 vienetai Grietinė,1 stiklinė Sūris, tarkuotas, fermentinis,0,5 stiklinės Druska Džiūvėsėliai ​Gaminimo eiga: Išvirti ir nulupti griežčiai supjaustomi griežinėliais, pavoliojami miltuose ir pakepinami svieste. Virta mėsa sukapojama. Į ją pridedama svieste pakepintų svogūnų. Viskas sumaišoma, sukrečiama į riebaluotą, džiūvėsėliais pabarstytą keptuvą, užpilama išplaktais su druska ir grietine kiaušiniais, apibarstoma tarkuotu sūriu, apdedama sviesto gabaliukais ir kepama orkaitėje. Apkepas tiekiamas užpiltas tuo pačiu padažu, kuriame kepė. Daugiau:http://www.receptai.lt/receptas/griezciu-apkepas-su-mesa-342?utm_source=copy&utm_medium=txt&utm_campaign=copy-txt

Mangoldai, burokėliai 6

Nevirti rauginti burokėliai Iš Kūmutės virtuvės: Rauginti burokėliai Šiuo būdu raugti burokėliai būna maloniai rūgštūs, bet nepraradę ir savo saldumo. Primirštas receptas, daug kam ragavusių primenantis vaikystę ir babą… Pasirauginti burokėlių galima bet kuriuo metų sezonu, tačiau skaniausi, žinoma, rudeniniai, švieži. Kaip taisyklė gaminu 3l stiklainyje, bet galima pasidaryti ir 1l, ir 5,10, jei turite bačkutę rauginimui. Šviežius, nevirtus burokėlius nulupu, supjaustau nemažom riekėm ir talpiai sudedu į stiklainį, užpildydama apie 3/4 tūrio. Išsiverdu sūrymą, skaičiuojant proporciją 1l vandens 1vš be kaupo druskos Ant burokėlių beriu prieskonių. Tuomet stiklanius iki pat viršaus užpildau Juoda duona Geriausiai tinka plutos, kurių galima “pasitaupyti” džiovinant kelias savaites prieš raugiant burokus. Bet galima naudoti ir riekes, svarbu, kad duona būtų kuo juodesnė ir, pageidautina, ruginė. Užpilu atvėsusiu sūrymu. Stiklainius statau ant lėkščių – rūgstant gali prabėgti skysčiai ir uždarau švariais standžiais plastikiniais dangteliais. Laikau kambario temperatūroje, labiausiai saulės pasiekiamoje namų vietoje. Po savaitės jau galima ragauti, o stiklainius reikia pernešti į vėsesnę vietą. Tiekiu kaip garnyrą įvairiausiems patiekalams, verdu barščius, dedu ant sumuštinių, labai skanu su varškės sūriu. Patarimas – dangtelius galima keisti marlės gabaliukais.

Citrinvytis 4

Au­ga­las dar kau­pia to­ni­zuo­jan­čias me­džia­gas – ši­zand­ri­ną ir ši­zand­ro­lį. To­dėl cit­rin­vy­čio (šizandros) lapai ir uogossti­mu­liuo­ja cent­ri­nę ner­vų sis­te­mą. Ska­ti­na ner­vų im­pul­sų per­da­vi­mą ju­ti­mo or­ga­nams. Nuo cit­rin­vy­čio pa­ge­rė­ja klau­sa ir re­gė­ji­mas. Pa­gi­lė­ja, pa­daž­nė­ja kvė­pa­vi­mas. Pa­var­gu­siam žmo­gui dings­ta nuo­var­gis, pa­di­dė­ja krau­jos­pū­dis, pa­daž­nė­ja šir­dies rit­mas. Aiš­ki­na­ma, kad cit­rin­vy­tis su­ma­ži­na cuk­raus kie­kį krau­jy­je. Pa­di­di­na sme­ge­nų ref­lek­sų jaut­ru­mą. Išp­le­čia pe­ri­fe­ri­nius krau­jo in­dus. Cit­rin­vy­čio ar­ba­ta at­gai­vi­na, grą­ži­na jė­gas. Pa­ta­ria­ma cit­rin­vy­čius var­to­ti gri­po epi­de­mi­jos me­tu. Kai jau­sie­si žva­lus, ma­tyt, ne­kibs ba­ci­los. To­li­mų­jų Ry­tų gy­ven­to­jai į to­li­mas ir var­gi­nan­čias ke­lio­nes bū­ti­nai pa­siim­da­vo džio­vin­tų cit­rin­vy­čio vai­sių

Rabarbarai 5

Rabarbarų džemas O aš pasidalinsiu savo "slapčiausiu" rabarbarų uogienės receptu))) Jaunus rabarbarus net nereikia lupti, tik labai kruopščiai nuplauti ir supjaustyti maždaug centimetro ilgio gabaliukais. Patikrinta - verdant skirtumo jokio, ar rabarbarai lupti, ar tik nuplauti supjaustyti, o "mėsa" neprarandama, nes man vis mažai gaunasi rabarbarienės (draugės vis nori gauti dovanų ar keitimuisi į kitokias savos gamybos po stiklainiuką) Viena rabarbarų uogienė nelabai skani, bet jei įdėti kažkokių kitokių intensyvų skonį turinčių uogų - ji tampa nepakartojama. Jei po ranka neturiu nieko lietuvišo - įdedu smulkiai supjausčiusi apelsiną. Tada net mažiau cukraus reikia. Su citrina ne taip skanu... Skanu su vyšniomis, abrikosais, persikais (jie jau auga mūsų soduose), tik dar nebandžiau su braškėmis virtiReikės ir šią idėją pabandyti realizuoti Tik šios uogienės virimas - ilgokas procesas: reikia kelis kartus užvirti, ir išjungti ugnį, leisti atšalti, ir vėl kitą dieną užvirti. Ir taip bent 3-4 kartus, tada uogienė tampa skanesnė. Receptą atradau eksperimentuodama. Linkiu ir jums malonių eksperimentų atradimų P.s. išvis manau, kad uogienės - tik maisto paskaninimui, nes svarbiausios medžiagos verdant žūva, bet... kodėl žiemą savo šeimos nepalepinti kad ir varške, paskaninta "maminio" virimo namine uogiene

Topinambai 17

Salotos su fetos sūriu Nuplauti topinambus (jų skusti nereikia), sutarkuoti su burokine tarka, paskaninti feta sūriu su alyvuogių aliejumi. Galima pridėti morkų, razinų, saulėgrąžų - kas kaip mėgsta. Skanaus!

Agurklė 2

Šaltibarščiai su agurkle Kol darže agurkai dygsta, jau gerokai paaugusios yra agurklės. Šiltnaminių agurkų, gal jau ir dabar turite, bet šiltnaminė daržovė visuomet prastesnės kokybės negu augusi lauke. Agurklės puikiai tinka tiek į šaltibarščius, tiek į salotas. Reikalingi produktai: gera sauja agurklės lapų, pundelis svogūnų laiškų, pundelis krapų žalumos, vienas kitas petražolės lapas, 2 - 3 virti kiaušiniai, šaltibarščių kefyro. Žalumynus nuplauname. Ypač kruopščiai tenka nuplauti agurklę, nes šiurkščiuose lapuose lengvai užstringa smiltelės. Pirmiausiai pasmulkiname agurklės lapus, pabarstome truputį druska ir pagrūdame grustuvėliu, kad sumažėtų šiurkštumas. Susmulkiname kitus žalumynus. Užpilame kefyru. Jei per tiršta, praskiedžiame vandeniu. Pagal skonį pasūdome. Pildami šaltibarščius į lėkštę, įdedame virto kiaušinio. Valgome su bulvėmis.

Cukinijos 4

O vakarienei gal žiedų blyniukų? Cukinijų ir moliūgų žiedai pasaulio kulinarijoje naudojami ir švieži, ir marinuoti, ir netgi kepti. Štai imame šviežius žiedus, pavoliojame blynų tešloje ir kepame. Skanaus!

Dumplainiai 8

Daržovių padažiukas Toks padažiukas pakeis neaiškios kokybės pirktinius pomidorų padažus ar kečupus. Imame moliūgą arba cukiniją, morkų, svogūnų arba porų žaliosios dalies ir dumplainių. Daržovių proporcijos gali būti įvairios, bet didžiąją dalį turėtų sudaryti moliūgas arba cukinija. Nesusimuš, jei įdėsime ir moliūgo, ir cukinijos. Viską smulkiai sutarkojame. Gerai čia pasitelkti elektrinę pjaustiklę. Paverdame apie 10 min. Beverdant įberiame juodųjų pipirų, kvepiančiųjų pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, druskos. Paragaujame. Turi gautis mums skanus derinys. Galime daržoves ir stambiau susmulkintas apvirti, o po to su blenderiu ar panašiu įrenginiu susmulkinti. Tuomet svogūnus būtų geriau pakepti keptuvėje su aliejumi. Sudedame į stiklainius ir laikome šaldytuve. Tokį padažiuką prie mėsos, žuvies ar į sriubas, bei troškinius turėtume sunaudoti mėnesio bėgyje.

Morkos 2

Liaudies išmintis pataria Tie “nereikalingi” morkų lapai… Morkų lapų naudojimas mums nėra įprasta. Mes visada juos išmetame, nesusimąstydami apie jų nemažą naudą. O be reikalo- jie gali būti mums naudingi- jie turtingi vitaminais ir mineralais. Morkų lapai ne mažiau naudingi negu burokėlių lapai. Juos galima dėti į sriubas, salotas, marinuojant daržoves ir netgi gerti jų arbatą. Mūsų protingos močiutės morkų lapus naudojo plaukų skalavimui- tai labai gerai stiprina plaukus ir didina jų augimą. Venų ir kraujagyslių gydymas:2 valgomieji šaukštai susmulkintų morkų lapų užpilama 2 stiklinėm verdančio vandens ir paliekama prisitraukti per naktį. Ryte patariama išgerti puse stiklinės, vėliau dienos metu 1/3 stiklinės ir 1/3 stiklinės vakare. Taip gydytis patariama 3 mėnesius. Turint noro morkų lapų galima pasidžiovinti žiemai , kad būtų galimybė gerti jų arbatą. Dauguma damų kurios tiesiog pagerdavo šią arbatą iš džiovintų morkų lapų visą žiemą, buvo maloniai nustebintos savo kojų išore: nekenčiamas mėlynuojantis venų tinklelis išnyko- kas negalėjo nedžiuginti. Psoriazė, dermatitas, alerginis išbėrimas- neblogai padeda kompresėliai iš morkų lapų nuoviro. Labai gaila, kad pamiršta morkų lapų savybė tonizuoti kraujagysles ir padėti joms išsivaduoti iš trombų. Šiai dienai tai pati saugiausia ir pigiausia priemonė gydant tromboflebitą ir hemorojų. O viso labo tereikia nuplauti morkų lapus, susmulkinti kaip petražoles, išdžiovinti ir dėti pagal norą į pirmus patiekalus- baigiantis virimui, skoniui tai nė kiek nepakenks, o nauda nenuginčijama. Galima gerti kaip arbatą. Naudinga arbata iš džiovintų morkų lapų: ji gerina regėjimą, valo kraują, naudinga yra nusilpus jėgoms ir peršalus. Saujelę džiovintų morkų lapų dėkite į arbatinuką užpilkite stipriai verdančiu vandeniu ir leiskite prisitraukti 30 min. Patariama gerti be jokių priedų. Morkų lapai paruošimui žiemai imami birželio- liepos mėnesiais- tuo laiku jie turi daugiau naudingų mikroelementų. Nuplaunama ir apsausinama rankšluosčiu. Tiktai tada reikia juos susmulkinti padėti džiovinimui pavėsyje. Kada bus visai sausi, galima sudėti į stiklinius indus, uždaryti sandariais dangteliais. Laikysis džiovinti morkų lapai apie metus išlaikydami visas savo vaistines savybes.

Traškučiai ir trapučiai 5

Trapukai su sėmenimis Sėmenys, pamirkius parą vandenyje, apsivelia gleivėmis. Tokius sėmenys patogu naudoti kaip klijuojamąją medžiagą gaminant trapukus. Išmirkytus sėmsnys galima sumalti, galima ir nemaltus naudoti. Trapukus galima gaminti iš moliūgų, morkų, pastarnokų, cukinijų masės ar išspaudų (sultis išgeriame, o iš likusios masės gaminame trapukus). Masė trapukams gaminama improvizuojant, ieškant savo skonio. Pagrindas daržovių masė ir išmirkyti sėmenys. Toliau į masę galima dėti saulėgrąžų, mirkytų riešutų. Į pagrindo masę gali daugiau ar mažiau įmaišoma grubių dribsnių. Gali būti naudojama ruginiai miltai su sėlenomis. Skaniai dera balti džiovinti grikiai, grikių dribsniai. Jei norime saldžių trapučių, tiks datulės, medus. Dėl rūgštumo – dedamos spanguolės, bruknės, juodėji serbentai, mėlynės (gal šių dalykų yra šaldiklyje, reikia patrinti ar sumalti). Dėl sūrumo – Himalajų druska, džiovinti pomidorai. Dar galim įmaišyti džiovintų žolelių, kmynų. Pagaminame iš tirštos masės ploną lakštą. Lakštą geriau formuoti iš karto inde kur bus džiovinama. Ant lakšto užbarstome sezamo, žolelių. Supjaustome 2x1 cm sausainukais. Džioviname.

Daržovių patiekalai naudojant storadugnius puodus 4

Daržovių troškinys Pasiruošti daržovių: morkas patarkuoti stambia tarką, pastarnokus, salierų gumbus padrožti, pasmulkinti brokolių ar kalafijorų, šparaginių žirnių.Į Zepter puodą įpilame šiek tiek aliejaus arba ghee sviesto. Supilame daržoves, lėtai pakaitiname, įpilame truputį vandens (tik ne per daug). Troškinti 15 - 20 min. Tuomet beriame druską, grietinėlę, ciberžolės, kario, žalumynų (krapų, petražolių, gelsvės, salierų). Užkaitinti ir išjungus palaikyti uždengtu dangčiu.

Šparaginės pupelės 5

Keptos šparaginės pupelės su bulvėmis 350 g įvairių rūšių šparaginių pupelių (žalių, geltonų, violetinių, didelių plokščių, valgomų žirnių ankščių ir pan.), nuplautų ir sukapotų 1-1,5 cm ilgio gabaliukais; 3-4 bulvių, nuluptų ir sukapotų 2 cm dydžio kubeliais (iš viso apie 400 g); 1 šaukštelio kanapių arba linų sėklų 1,5 šaukštelio druskos; ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų; šaukštelio smulkiai tarkuoto šviežio imbiero; 2 šaukštų augalinio aliejaus arba išvalyto lydyto sviesto „ghee". Ruošimo eiga Įkaitinkite aliejų arba lydytą sviestą „ghee" gilioje keptuvėje ir pakaitinkite kanapių arba linų sėklas. Suberkite bulves. Kepkite bulves vartydami, kol šios gardžiai apskrus iš visų pusių. Sudėkite šparagines pupeles, imbierą, pasūdykite. Keptuvę uždenkite ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol daržovės suminkštės. Retkarčiais pamaišykite. Jei daržovės labai išsausės, įpilkite keletą šaukštų vandens ir išmaišykite. Uždenkite ir troškinkite, kol daržovės visiškai suminkštės. Pabaigoje suberkite juoduosius pipirus ir gerai permaišykite. Po minutės išjunkite ugnį. Patiekite dar karštą.

Lydytas sviestas Ghi 1

Gaminant karštūs daržovių ar žolynų patiekalus vis prisireikia lydyto sviesto. Su juo valgiai skanesni negu su aliejumi. Naminis pasigaminimo būdas labai gerai aprašytas čiahttp://www.zolynunamai.lt/k/patiekalai/kepta/