Augalo pavadinimas |
Valgomos augalų dalys |
Kam naudojama |
Kada renkama |
Kiekis |
Kaina € |
Dilgėlės |
Išdygę daigeliai |
Salotos, sriubos, kokteiliai |
Anksti pavasarį |
100 g |
2 |
Paaugusios gležnos |
Salotos, blyneliai, troškiniai, sriubos, užkandžiai, kokteiliai |
Vėlesnį pavasarį |
100 g |
1,5 |
Jaunos augalų viršūnės |
Salotos, blyneliai, troškiniai, sriubos, užkandžiai, kokteiliai |
Birželio – rugsėjo mėn. |
100 g |
0,8 |
Garšvos |
Salotiniai daigeliai |
Salotos, kokteiliai |
Anksti pavasarį ir naujai augančios po nušienavimo |
100 g |
2 |
Blizgūs jauni lapeliai |
Gegužės – rugpjūčio mėn. |
100 g |
1,5 |
Neperaugusi žaluma |
Sriubos, troškiniai, blyneliai, omletai |
Birželio – rugsėjo mėn. |
100 g |
0,8 |
Builiai |
Jauna žaluma |
Sriubos, troškiniai, blyneliai, omletai |
Anksti pavasarį |
100 g |
1,5 |
Gegužės – rugpjūčio mėn. |
100 g |
0,8 |
Kiaulpienės |
Šaknys |
Sriubos, kepimui |
Balandžio, gegužės, spalio, lapkričio mėn. |
100 g |
1 |
Lapai |
Salotos, kokteiliai |
Prieš žydėjimą ir žydėjimo metu |
100 g |
0,7 - 1,5 |
Žiedai |
Geriausia nukasti iki žalumos ir kramtyti. Gaminamos salotos, kokteiliai, kompotai (su rabarbarais). |
Gegužė |
100 g |
0,8 |
Meškiniai česnakai |
Žaluma |
Salotos, padažai, kokteiliai, naudojamas kaip prieskonis tiek žalias, tiek padžiovintas, tinka į šaltibarščius su agurkle. |
Ankstyvi (balandis) |
100 g |
2 |
Paaugę (gegužė) |
100 g |
1,5 |
Kartenė |
Visas augalas |
Sumuštiniams, salotoms, kokteiliams |
Balandis, gegužė |
50 g |
1 |
Mažalapės liepos |
Lapai |
Valgomi vieni, tinka į salotas, kokteilius, kepami blyneliai |
Jauni, vos išsiskleidę |
100 g |
2 |
Žiedai |
Arbatai |
Žydėjimo metu |
50 g |
3 |
Varnalėšos |
Šaknys |
Kepamos, tinka sriuboms |
Balandžio, gegužės, spalio, lapkričio mėn. |
0, 5 kg |
1,5 |
Lapkočiai |
Naudojami kaip šparaginės pupelės, tinka troškiniams, sriuboms |
Gegužės pabaiga – birželio mėn. |
200 g |
1 |
Nakvišos |
Lapai |
Salotoms, kokteiliams, valgomi vieni |
Balandis, gegužė |
100 g |
2 |
Žiedai |
Geriausiai skinti ir dėti į burną. Tinka salotoms, kokteiliams. |
Birželio – rugpjūčio mėn. |
25 g |
1 |
Rūgštinės |
Dygstantys lapeliai |
Salotoms, sriuboms, troškiniams, kokteiliams |
Balandis, gegužės pradžia |
100 g |
2 |
Paaugę lapai |
Gegužė, birželio pradžia. |
100 g |
1,5 |
Daržinė žliūgė |
Švari žaluma |
Salotoms, kokteiliams, omletams, pritaikoma kaip špinatai, kepami blyneliai |
Gegužė – spalio mėn. |
100 g |
0,8 - 1,5 |
Balanda |
Lapeliai |
Skaniausia su rasa skinti ir valgyti, tinka salotoms, kokteiliams. |
Gegužė - rugsėjis |
100 g |
2 |
Jauna žaluma |
Salotoms, kokteiliams, omletams, pritaikoma kaip špinatai, kepami blyneliai |
Gegužė - rugsėjis |
100 g |
1,5 |
Galinsoga |
Jauna žaluma |
Lapeliai kramsnojami vieni, labai tinka blyneliams. |
Gegužė - rugsėjis |
100 g |
0,8 |
Žemuogės |
Lapai (žydėjimo ir uogų metu) |
Kokteiliams, arbatoms |
Birželio antra pusė, liepos pradžia |
100 g |
1,5 |
Fermentuota, išdžiovinta žemuogių lapų ir uogų arbata |
Vitaminizuotai arbatai |
Visus metus |
50 g |
3 |
Jonažolės |
Žaluma su žiedais |
Arbatai |
Birželio antra pusė, liepos pradžia |
100 g |
2 |
Laukiniai raudonėliai |
Žaluma |
Kokteiliams, arbatoms, prieskoniams |
Gegužė, birželio pradžia |
100 g |
2 |
Žydinti žaluma |
Birželio antra pusė, liepos pradžia |
100 g |
1,5 |
Čiobreliai (laukiniai) |
Žydintis augalas |
Arbatoms, prieskonis |
Birželio antra pusė, liepos pradžia |
50 g |
1,5 |
Pavasarinės raktažolės |
Žiedai su žiedkočiais |
Arbatai, kokteiliams |
Balandis, gegužė |
50 g |
1,5 |
Topinambai |
gumbai |
Valgomi be nieko, gaminamos salotos, kepami blynai, tinka į daržovių troškinius |
Anksti pavasarį ir vėlyvą rudenį |
1 kg |
1,5 |
žiedai |
Arbatoms, kokteiliams |
Liepos pabaiga, rugpjūtis |
50 g |
1,5 |
Jauni ūgliukai |
kokteiliams |
Balandis, gegužis |
100 g |
1,5 |
Gyslotis |
Lapai |
Kokteiliams, sąnarių ligoms gydyti |
Žaliasis sezonas |
100 g |
1,5 |
Dirvinė usnis |
Jauni stiebeliai |
Kokteiliams, apkepėlėms su sviestu ir džiūvėsėliais |
Kai galima rasti jaunų usnių |
100 g |
2 |